Microsoft, Çin’deki sosyal ağı Linkedın’i kapatıyor ve Çin devletine uymak zorunda kalmanın giderek zorlaştığını söylüyor.
Bu, kariyer ağı sitesinin bazı gazetecilerin profillerini engellemek için sorularla karşı karşıya kalmasından sonra geldi.
Linkedin, bu yılın ilerleyen saatlerinde InJobs adlı sitenin yalnızca işlere yönelik bir sürümünü başlatacak.
Linkedin kıdemli başkan yardımcısı Mohak Shroff’a göre : “Çin’de önemli ölçüde daha zorlu bir çalışma ortamı ve daha fazla uyumluluk gereksinimi ile karşı karşıyayız.”
Ve firma yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Linkedin’in yerelleştirilmiş versiyonunu bu yıl daha sonra Çin’de gün batımına çıkaracak olsak da, yeni stratejimizi yönlendirmek için Çin’de güçlü bir varlığa sahip olmaya devam edeceğiz ve yeni InJobs uygulamasını bu yıl daha sonra başlatmaktan heyecan duyuyoruz.”
LinkedIn, Çin’de faaliyet gösteren tek büyük Batı sosyal medya platformu olmuştu.
Orada faaliyete geçtiğinde, 2014’te Çin hükümetinin orada faaliyet göstermesi için gerekliliklerine uymayı kabul etmişti, ancak aynı zamanda ülkede nasıl iş yaptığı konusunda şeffaf olacağına söz verdi ve hükümet sansürüne katılmadığını söyledi.
Son zamanlarda LinkedIn, Çin merkezli web sitesinden Melissa Chan ve Greg Bruno’nunkiler de dahil olmak üzere birçok gazeteci hesabını kara listeye aldı.
Çin’in Tibetli mültecilere yönelik muamelesini belgeleyen bir kitap yazan Bruno, Karar’a Çin Komünist Partisi’nin bundan hoşlanmamasına şaşırmadığını, ancak “bir Amerikan teknoloji şirketinin yabancı bir hükümetin taleplerine boyun eğmesinden dehşete düştüğünü” söyledi.
ABD senatörü Rick Scott, LinkedIn CEO’su Ryan Roslansky ve Microsoft patronu Satya Nadella’ya yazdığı bir mektupta hareketi “kaba bir yatıştırma ve Komünist Çin’e boyun eğme eylemi” olarak nitelendirdi.